Merken

  uw winkelwagen is leeg

  Verschil buitenlandse en Nederlandse modellen

  Verschil buitenlandse TV modellen en Nederlandse modellen
  Bij Fotobouw krijgen we vaak de vraag van consumenten om het verschil uit te leggen tussen Nederlandse en buitenlandse TV modellen. De buitenlandse modellen worden op het internet vaak voor een zeer scherpe prijs aangeboden maar blijkt vervolgens bij de installatie dat de TV niet naar behoren werkt met de ingebouwde, digitale kabel- of satelliettuner.

  In veel gevallen komt dat doordat er dan een buitenlands TV model is aangeschaft. Deze buitenlandse TV modellen kunnen soms aanzienlijk goedkoper geleverd worden dan het vergelijkbare Nederlandse model.

  Op deze pagina geven we aan waar u op zult moeten letten om mogelijke problemen te voorkomen. Om de TV optimaal te ondersteunen voor landgebonden providers heeft een TV fabrikant per geografische regio verschillende submodellen van dezelfde televisie. Per land wordt – ook binnen Europa – specifieke software in de HD TV geladen zodat installatie en gebruik met regionale kabel- of satellietproviders makkelijker wordt gemaakt. Ook worden daarbij vaak lokale eisen van deze providers geïmplementeerd. Soms dienen die eisen het belang van de consument maar regelmatig spelen daar ook commerciële providerbelangen een rol. Die regionale software wordt in Nederland uitgebreid getest en gecertificeerd door kabelaars als UPC en Ziggo.


  HDVT NL EU  Buitenlands TV model – de voordelen en nadelen

  Het prijsverschil tussen een Nederlands en buitenlands model kan flink verschillen en oplopen tot zo'n 20%.

  Dit verschil is zeker zeker niet bij alle modellen zo groot zijn en daarbij gelden de Nederlandse prijsacties – zoals cashback acties – van fabrikanten niet voor buitenlandse modellen.

  Het prijsvoordeel is dus duidelijk. Toch zitten er een aantal nadelen aan die u bij uw aankoop van een buitenlands model zult moeten overwegen en die zijn als volgt:

  • De profielen van Nederlands providers zoals bijvoorbeeld UPC, Ziggo en CanalDigitaal zijn niet aanwezig in de TV software en dat betekent dat u zelf handmatig zenders zult moeten zoeken en sorteren. Dat zult u opnieuw moeten doen bij zenderwijzigingen of nieuwe zendertoevoegingen. Dit vereist behoorlijke technische kennis bij installatie van de TV, soms op transponder niveau. Bovendien kan dit bijvoorbeeld voor satelliet ontvangst een bewerkelijk klusje zijn.

  • Het gebruik van de interne kabel-(DVB-C) en satelliettuner(DVB-S) wordt niet ondersteund door de provider maar ook niet door de leverancier, in ons voorbeeld Samsung. U kunt voor problemen op dit vlak dus niet terecht bij uw provider of de leverancier. Uiteraard blijft Samsung wel verplicht om de normale garantie te leveren op de TV.

  • Regelmatig wordt bij een buitenlands model geen Nederlandse handleiding meegeleverd.

  In het geval dat u de HD TV uitsluitend gebruikt met een externe ontvanger of decoder – waarbij u dus geen gebruik maakt van de ingebouwde digitale kabel- of satelliet TV-tuner – zult u geen last hebben van een aantal van de bovenstaande beperkingen. In dat geval gebruikt u de TV in feite alleen als monitor en daarbij is de regionale software niet relevant.

  Wanneer u zelf de kennis in huis heeft om de installatie van een buitenlands model handmatig te doen kan het wel een voordeel zijn dat u de zendervolgorde zelf kunt bepalen. Nederlandse providers eisen namelijk een bepaalde, vaste zendervolgorde en die beperking kunt u met een buitenlands model vaak omzeilen. Toch blijft ons advies voor de minder technische consument om te kiezen voor het volledig ondersteunde NL model.

  Plattetv adviseert u om voor uw aankoop goed te checken of u een Nederlands of buitenlands model TV koopt zodat u een bewuste keuze maakt.